
SERHS Food, juntament amb el Consorci Sanitari del Maresme, la Fundació Maresme i l’Ajuntament de Mataró varen signar a finals del 2021 un acord per impulsar un innovador programa per evitar la desnutrició en infants i adolescents amb afectacions neurològiques severes que pateixen disfàgia i que tenen problemes per menjar i beure amb normalitat, el que afecta la seva salut i qualitat de vida. Aquesta col·laboració es va fer efectiva per part de SERHS Food en la participació en el servei d’alimentació de l’Escola de E. E. l’Arboç de Mataró, on la majoria de l’alumnat (entre 31 i 35 diàriament) presenta afectacions neurològiques importants.
Des d’aquest moment s’han elaborat unes dietes específiques per a cada usuari/ia segons les seves necessitats. Alhora s’han desenvolupat plats cuinats, triturats i texturitzats, a la Cuina d’Alt Rendiment de Mataró, seguint les indicacions dels equips de dietètica i nutrició de totes les parts implicades, així com diferents tècnics i responsables d’I+D. La complexitat tècnica dels plats requereixen uns equipaments dels que no disposen totes les cuines convencionals.
El passat 26 de gener un equip de tècniques de l’Escola de l’Arboç que intervenen en el servei d’alimentació del centre (format per infermeres, cuidadores, logopedes) varen visitar les instal·lacions de la CAR i rebre les explicacions per part de Josep Marlet, Director industrial de SERHS Food, i altres responsables de l’empresa dels diferents procediments i equipaments de primer nivell en que compta la instal·lació. Es tracta dels professionals que estan dia a dia en relació amb el servei d’alimentació del centre i coneixen perfectament les necessitats dels diferents alumnes, cada com més personalitzades. La bona relació, proactivitat i predisposició de tots plegats sens dubte millora aquest servei d’alimentació clau per la salut dels nens i nenes de l’escola.
Durant aquests dos cursos escolars en que es treballa, s’ha implantat el que es coneix com la Triple Adaptació de la Dieta (TAD); l’adaptació de les diferents calories i proteïnes dels plats a les necessitats de cada alumne, així com la seva viscositat i textura, tot potenciant les qualitats organolèptiques per fer plats saborosos i atractius.
Aquest programa d’intervenció integral en una escola amb alumnes amb discapacitat neurològica serveix com experiència pilot per poder després implementar el sistema en altres centres similars. En paraules de Pere Clavé, director acadèmic, de recerca i d’innovació del CSdM, va dir en el moment de la signatura de l’acord que “creiem que és un problema molt més estès del que pugui semblar i per això tots els procediments que hem dissenyat de forma pionera, així com el desenvolupament de les dietes adaptades, serviran també per a altres escoles en situacions similars”. El fet més important de tot plegat ha estat la millora de l’alimentació i per tant de la salut dels diferents alumnes tal com s’ha anat fent palès en aquest temps.