
El Fòrum Gastronòmic de Girona va ser el marc referent en el que es va presentar, el 21 de març 2023, la Guia per a la prevenció i reducció del malbaratament alimentari en el sector de la restauració comercial i cuines centrals. L’acte va tenir lloc a l’Auditori Palau de Congressos i va comptar amb la presència d’Albert Labastida (Director del Fòrum Gastronòmic de Girona), Joan Gòdia (Director General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del DACC). En la taula rodona organitzada de forma específica per a l’ocasió hi va participar en Josep Marlet (Director Industrial de Serhs Food) degut a la col·laboració realitzada per part de SERHS Food en l’elaboració de la Guia com a estudi pilot a la Cuina d’Alt Rendiment de Mataró. Durant l’estiu passat un equip coordinat per Glòria Cugat (Subdirecció General d’Inspecció i Control Agroalimentari) varen recollir dades i implantar el protocol d’actuació definit i que ha permès aportar una millora significativa, sobretot en aquests darrers mesos en que s’ha consolidat la sistemàtica. Els altres ponents de la taula, moderada per Paula Molés (periodista de Catalunya Radio) varen ser Lluís Riera (SAIA), Víctor Quintillá (Restaurant Lluerna i Bar Verat) i Daniel Brasé (Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme).
Segons un recent estudi de l’Eurostat, cada ciutadà europeu malbarata 127 kg de menjar anualment, el que suposa un total de 56,98 milions de tones pel conjunt dels països de la Unió Europea. El sector de la restauració i els serveis alimentaris suposa un 9,4% d’aquest malbaratament. Alineats amb els ODS, algunes cuines ja han començat a desenvolupar projectes pioners per fer front a aquest repte global. L’objectiu d’aquesta jornada és presentar la guia per a la prevenció i reducció del malbaratament alimentari al sector de la restauració comercial i cuines centrals, una eina per ajudar i impulsar la implementació de plans de prevenció i donar suport al compliment de la Llei 3/2020.
La Cuina d’Alt Rendiment (CAR) que té SERHS Food a Mataró ha estat certificada per Inèdit, empresa especialitzada de referència en el sector, com a opció més sostenible tenint en compte 8 indicadors mediambientals i en comparació a una cuina convencional d’un restaurant, o el menjar fet a casa o bé en una col·lectivitat com una escola. En base al consum energètic, l’empremta de carboni (CO2), la reducció de residus, el packaging o la gestió de proveïdors locals i la distribució logística, entre altres, la Cuina d’Alt Rendiment presenta de forma objectiva en base a dades mesurables la millor opció ambiental per a l’elaboració de plats cuinats.
Podeu llegir la notícia més detallada al web de Restauración Colectiva.